Prečítajte si všetko o potravinových doplnkoch, či sú bezpečné alebo nebezpečné, či dokážu vyvolať alergiu alebo astmatický záchvat.
👉 zoznam liečivých rastlín
👉 zoznam ochorení
👉 ďalšie témy
Spýtajte sa, ako vyzdravieť:
👉 potravinové doplnky E300-E499
Potravinové doplnky sa pridávajú už takmer do všetkého, do veľkého množstva potravín, do farmaceutických a kozmetických výrobkov. Niektoré výrobky však obsahujú veľké množstvo škodlivých potravinových doplnkov. Ak ich dennodenne nevedomky konzumujeme, vystavujeme sa nebezpečiu, že naše telo bude na ne časom reagovať prepuknutím nejakého, možno aj vážneho ochorenia.
Výrobcovia a obchodníci tvrdia, že je to vraj pre ochranu nášho zdravia, lebo potraviny sa tak stávajú odolnejšie voči rozkladným procesom a choroboplodným mikroorganizmom. Ďalšími doplnkami vraj vylepšujú alebo zvýrazňujú prirodzenú vôňu, chuť, farbu a iné charakteristiky potravín, farmaceutických a kozmetických výrobkov, ktoré vnímame našimi zmyslami. Zdá sa však, že v mnohých prípadoch ide skôr o nemalé zisky, ktoré potravinové doplnky výrobcom prinášajú, keďže potraviny už netreba toľko chladiť, netreba sa s nimi k zákazníkovi tak ponáhľať, ale najmä sa dajú predať aj výrobky mizernej kvality, stačí ich ofarbiť, ochutiť, aromatizovať a zakonzervovať.
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Glazúrovacie látky, sladidlá, baliace plyny
E900 dimetylsilikónový olej
nie sú známe nežiadúce účinky
E901 včelí vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
nie sú známe nežiadúce účinky
E901 včelí vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
E902 vosk kandelila
nie sú známe nežiadúce účinky, má rastlinný pôvod
E903 kamaubský vosk
nie sú známe nežiadúce účinky, má rastlinný pôvod, získava sa z paliem južnej Ameriky
E904 šelak
nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z hmyzu
E905 mikrokryštalický vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
E905a minerálne oleje (tekutý parafín a tekutá vazelína)
vyrábajú sa z ropy, hromadia sa v organizme a spôsobujú zápaly, potlačujú vstrebávanie tukov a vitamínov rozpustných v tukoch, pri vonkajšom použití na kozmetické účely sú bezpečné ak sú kvalitné
E905b ropná vazelína (biela vazelína)
vyrába sa z ropy, hromadí sa v organizme a spôsobuje zápaly, potlačuje vstrebávanie tukov a vitamínov rozpustných v tukoch, pri vonkajšom použití na kozmetické účely je bezpečná ak je kvalitná
E905c ropný vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
E906 guma benzoenie sú známe nežiadúce účinky, má rastlinný pôvod
E903 kamaubský vosk
nie sú známe nežiadúce účinky, má rastlinný pôvod, získava sa z paliem južnej Ameriky
E904 šelak
nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z hmyzu
E905 mikrokryštalický vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
E905a minerálne oleje (tekutý parafín a tekutá vazelína)
vyrábajú sa z ropy, hromadia sa v organizme a spôsobujú zápaly, potlačujú vstrebávanie tukov a vitamínov rozpustných v tukoch, pri vonkajšom použití na kozmetické účely sú bezpečné ak sú kvalitné
E905b ropná vazelína (biela vazelína)
vyrába sa z ropy, hromadí sa v organizme a spôsobuje zápaly, potlačuje vstrebávanie tukov a vitamínov rozpustných v tukoch, pri vonkajšom použití na kozmetické účely je bezpečná ak je kvalitná
E905c ropný vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
nie sú známe nežiadúce účinky, má rastlinný pôvod
E907 hydrogenovaný poly-1-decén
nie sú známe nežiadúce účinky
E908 vosk z ryžových otrúb
nie sú známe nežiadúce účinky
E909 smermacetiový vosk
nie sú známe nežiadúce účinky
E910 estery vosku
nie sú známe nežiadúce účinky
E911 metylestery mastmých kyselín
nie sú známe nežiadúce účinky
E912 estery montánových kyselín
nie sú známe nežiadúce účinky, získavajú sa z uhlia alebo rašeliny
E913 lanolín
nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z ovčej vlny
E914 oxidovaný polyetylénový vosk
nie sú známe nežiadúce účinky, používa sa len na povrchové ošetrenie citrusových plodov, melónov atď.
E915 metylester glycerolu
nie sú známe nežiadúce účinky
E916 jodid vápenatý
v malých dávkach nie je nebezpečný
E917 jodid draselný
v malých dávkach nie je nebezpečný
E918 oxidy dusíka
sú to prevažne toxické škodlivé látky, znečisťujúce aj životné prostredie
E919 oxichlorid dusný
je to vysoko toxický zdraviu škodlivý plyn
E920 L-cysteín
v malých dávkach nie sú známe nežiadúce účinky, získava sa z vlasov a peria
E921 L-cystín
v malých dávkach nie sú známe nežiadúce účinky
E922 persíran draselný
je to toxická, škodlivá látka, ktorá by sa nemala používať
E923 persíran amónny
je to toxická, škodlivá látka, ktorá by sa nemala používať
E924a bromičnan draselný
môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, plynatosť, je rakovinotvorný, na pokusných zvieratách vyvoláva rôzne druhy nádorov
E924b bromičnan vápenatý
pozri E924a
E925 chlór
je to toxický a dráždivý plyn, ničí výživné látky v potravinách, používa sa na dezinfekciu pitnej vody, konzerváciu ovocia a zeleniny. Nie je zdravé dlhodobo piť vodu, kde chlór cítime, sú určité náznaky, že môže vyvolávať nádorové ochorenia
E926 oxid chloričitý
pozri E925
E927a azoformamid
v malých dávkach nie sú známe nežiadúce účinky, ale vo väčších množstvách môže spôsobiť tvorbu obličkových kameňov
E927b močovina (karbamid)
nie sú známe nežiadúce účinky, močovina sa tvorí aj v našom organizme ako produkt metabolizmu, pridáva sa do žuvačiek, kysnutého pečiva, do vína
E928 alergén benzoyl peroxid
môže vyvolať alergické a astmatické reakcie, zažívacie problémy, po určitej dobe sa mení na kyselinu benzoovú vedú sa však diskusie o tom, že v kombinácii s niektorými inými látkami oxidatívneho charakteru vzniká z kyseliny benzoovej a jej derivátov rakovinotvorný benzén.
E929 peroxid acetónu
je to štipľavo zapáchajúca látka, hoci nie sú známe nežiadúce účinky tejto látky pri použití v malom množstve, pri priamej manipulácii s ňou si môžeme podráždiť pokožku a oči
E930 peroxid vápenatý
hoci nie sú známe nežiadúce účinky tejto látky pri použití v malom množstve, pri priamej manipulácii s ňou si môžeme podráždiť pokožku
E938 argón
používa sa na balenie potravín, kde vytvára ochrannú atmosféru, dáva sa tiež do sprejov, kde tvorí hnací plyn. Nachádza sa v atmosfére a je celkom neškodný.
E939 hélium
pozri E938
E940 dichlórdifluórmetán
je to plynná látka bez zápachu a bez farby. Aj keď v malých množstvách nemá žiadne nežiadúce účinnky na naše zdravie, látka patrí do skupiny látok označovaných ako freóny, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu zeme, preto by sa nemala používať
E941 dusík
je to neškodný plyn bez zápachu a bez farby, ktorý celý život vdychujeme, pretože sa nachádza v našej atmosfére (až 78% obsahu). Používa sa na balenie potravín, kde vytvára ochrannú atmosféru a na zmrazovanie a chladenie potravín.
E942 oxid dusný
je to neškodný bezfarebný plyn s nasladlou vôňou a chuťou. Najčastejšie sa používa ako hnací plyn v šľahačkách.
E943a bután
hoci je tento plyn v malých množstvách neškodný, pre jeho horľavosť až výbušnosť sa prestáva používať a v niektorých krajinách je zakázaný.
E943b izobután
pozri E943a
E944 propán
v malých množstvách je to neškodný plyn bez zápachu, ťažší ako vzduch
E945 chlórpentafluóretán
používa sa ako hnací plyn v sprejoch. Aj keď v malých množstvách nemá žiadne nežiadúce účinnky na naše zdravie, látka patrí do skupiny látok označovaných ako freóny, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu zeme, preto by sa nemala používať
E946 oktafluórcyklobután
pozri E945
E947 vodík
používa sa ako hnací plyn v sprejoch, je celkom bezpečný
E948 kyslík
kyslík dýchame, bez neho by sme neprežili, je celkom bezpečný
E950 acesulfam K (acesulfám draselný)
bezkalorické 200x sladšie umelé sladidlo ako cukor; vynájdené v roku 1967, nazývané tiež Sunett; používa sa vo veľkom množstve v potravinárskych a farmaceutických výrobkoch. Boli uskutočnené rozsiahle testy na stanovenie genotoxicity a karcinogenity (nádorotvornosti) tejto látky s negatívnym výsledkom. Neboli teda potvrdené doposiaľ žiadne rakovinotvorné účinky acesulfámu na ľudský organizmus ani pri použití vysokých dávok.
E951 aspartám
200x sladšie umelé sladidlo ako cukor, pridáva sa do veľkého množstva potravín. Po zverejnení výsledkov, že aspartám spôsobuje vo vysokých koncentráciách mierne zvýšenie nádorových ochorení u potkanov boli uskutočnené rozsiahle testy na stanovenie genotoxicity a karcinogenity (nádorotvornosti) tejto látky s negatívnym výsledkom. Neboli teda potvrdené doposiaľ žiadne rakovinotvorné účinky aspartámu na ľudský organizmus ani pri použití vysokých dávok. U niektorých ľudí však môže spôsobovať bolesti hlavy a závraty najmä u tých, čo trpia na fenylketonúriu.
E952 cyklamáty (cyklamát sodný, cyklamát vápenatý
sú to umelé sladidlá, pripližne 50x sladšie ako cukor. Pre ich spojitosť s nádorovými ochoreniami boli cyklamáty zakázané používať v niektorých krajinách, napríklad v USA. Na pokusoch s hlodavcami bolo zistené, že dokážu poškodiť embryá a semenníky. Vyššie dávky môžu vyvolať bolesti hlavy.
E953 izomalt
vyrába sa z cukrovej repy, je však menej sladký ako cukor, nemá žiadne nežiadúce účinky, vo vysokých dávkach má mierne laxatívne účinky
E954 sacharín
umelé sladidlo 300x sladšie ako cukor. Vyrába sa z toluénu, čo je nádorotvorná látka. Na hlodavcoch dokáže mierne zvyšovať tvorbu nádorových ochorení, najmä rakoviny močového mechúra. Boli uskutočnené rozsiahle testy na stanovenie genotoxicity a karcinogenity (nádorotvornosti) tejto látky. Neboli však zatiaľ s určitosťou potvrdené rakovinotvorné účinky sacharínu na ľudský organizmus. V určitom období v minulosti bolo používanie sacharínu celkom zakázané, potom ho používať zase povolili. Pri vyšších dávkach môže sacharín spôsobiť bolesti hlavy, hnačku alebo alergické reakcie. Zvyšujú sa tiež hladiny inzulínu, čo môže viesť k vzniku cukrovky.
E955 cukralóza
umelé sladidlo 600x sladšie ako cukor, 2x sladšie ako sacharín, vyrába sa zo sacharózy (z cukru). Boli uskutočnené rozsiahle testy prípadných nežiadúcich účinkov, doposiaľ neboli zistené žiadne nežiadúce účinky cukralózy na ľudský organizmus.
E956 alitam
nové umelé sladidlo 2000 x sladšie ako cukor, 7x sladšie ako sacharín. Vyrába sa z dvoch aminokyselín. Zatiaľ nie sú známe žiadne nežiadúce účinky, ale testovanie stále prebieha.
E957 thaumatín
prírodné sladislo 2000- 3000 x sladšie ako cukor, získava sa z rastliny Thaumatococcus daniellii rastúcej v západnej Afrike.Tu ju stáročia používali domorodé kmene ako sladidlo. Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky.
E958 glycirizín
prírodné sladislo 50 x sladšie ako cukor, získava sa zo sladkého drievka. Nie sú známe vedľajšie účinky, ale po dlhodobou užívaní stúpa z neho krvný tlak.
E959 neohesperidín DC
sladislo 1000 x sladšie ako cukor, získava sa z nezrelých pomarančov a grapefruitov. Nie sú známe nežiadúce účinky
E960 stéviolglykozidy
prírodné sladislo 300 x sladšie ako cukor, získava sa z rastliny Stevia rebaudiana, ktorá pochádza z južnej Ameriky.Tu ju stáročia používali domorodé kmene ako sladidlo. Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky.
E965 maltitol
je približne rovnako sladký ako cukor, nemá žiadne nežiadúce účinky, ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E966 laktitol
je menej sladký ako cukor, vyrába sa z laktózy, nemá žiadne nežiadúce účinky, ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E967 xylitol
je približne rovnako sladký ako cukor, nemá žiadne nežiadúce účinky ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E999 extrakt kvijalovej kôry
získava sa z kôry stromu Quillaja saponaria, používa sa ako penotvorná látka, nemá žiadne nežiadúce účinky
Ďalšie potravinové doplnky
E1000 kyselina cholová
je to jedna zo žlčových kyselín, používa sa vo farmaceutických výrobkoch, v normálnych dávkach nemá nežiadúce účinky.
E1001 bromelaín
je to proteolitický enzým, získava sa z kmeňa ananásu, používa sa na zjemnenie mäsa alebo vo farmácii a medicíne. Nemá žiadne nežiadúce účinky v doporučených dávkach
E1100 amyláza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa na štiepenie škrobu.
E1102 glukózooxidáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky
E1103 invertáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa v pekárenstve
E1104 lipáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, je to enzým štiepiaci tuky
umelé sladidlo 600x sladšie ako cukor, 2x sladšie ako sacharín, vyrába sa zo sacharózy (z cukru). Boli uskutočnené rozsiahle testy prípadných nežiadúcich účinkov, doposiaľ neboli zistené žiadne nežiadúce účinky cukralózy na ľudský organizmus.
E956 alitam
nové umelé sladidlo 2000 x sladšie ako cukor, 7x sladšie ako sacharín. Vyrába sa z dvoch aminokyselín. Zatiaľ nie sú známe žiadne nežiadúce účinky, ale testovanie stále prebieha.
E957 thaumatín
prírodné sladislo 2000- 3000 x sladšie ako cukor, získava sa z rastliny Thaumatococcus daniellii rastúcej v západnej Afrike.Tu ju stáročia používali domorodé kmene ako sladidlo. Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky.
E958 glycirizín
prírodné sladislo 50 x sladšie ako cukor, získava sa zo sladkého drievka. Nie sú známe vedľajšie účinky, ale po dlhodobou užívaní stúpa z neho krvný tlak.
E959 neohesperidín DC
sladislo 1000 x sladšie ako cukor, získava sa z nezrelých pomarančov a grapefruitov. Nie sú známe nežiadúce účinky
E960 stéviolglykozidy
prírodné sladislo 300 x sladšie ako cukor, získava sa z rastliny Stevia rebaudiana, ktorá pochádza z južnej Ameriky.Tu ju stáročia používali domorodé kmene ako sladidlo. Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky.
E965 maltitol
je približne rovnako sladký ako cukor, nemá žiadne nežiadúce účinky, ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E966 laktitol
je menej sladký ako cukor, vyrába sa z laktózy, nemá žiadne nežiadúce účinky, ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E967 xylitol
je približne rovnako sladký ako cukor, nemá žiadne nežiadúce účinky ale vo vyšších dávkach môže spôsobiť zažívacie problémy.
E999 extrakt kvijalovej kôry
získava sa z kôry stromu Quillaja saponaria, používa sa ako penotvorná látka, nemá žiadne nežiadúce účinky
Ďalšie potravinové doplnky
E1000 kyselina cholová
je to jedna zo žlčových kyselín, používa sa vo farmaceutických výrobkoch, v normálnych dávkach nemá nežiadúce účinky.
E1001 bromelaín
je to proteolitický enzým, získava sa z kmeňa ananásu, používa sa na zjemnenie mäsa alebo vo farmácii a medicíne. Nemá žiadne nežiadúce účinky v doporučených dávkach
E1100 amyláza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa na štiepenie škrobu.
E1102 glukózooxidáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky
E1103 invertáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa v pekárenstve
E1104 lipáza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, je to enzým štiepiaci tuky
E1105 lyzozým
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa v medicíne a na antimikrobiálnu ochranu potravín
E1200 polydextróza
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, pridáva sa do mnohých potravín, vo vyšších dávkach môže spôsobiť hnačky
E1201 polyvinylpyrolidón
v doporučených dávkach nemá nežiadúce účinky, používa sa v medicíne i v potravinárstve napríklad na vyčírenie bieleho vína
E1202 polyvinylpolypyrolidón
pozri E1201
E1204 pullulán
je to polysacharid bez chuti, nemá nežiadúce účinky, využíva sa najmä v kozmetike a farmácii
E1400 dextríny
sú to nízkomolekulárne polysacharidy, pridávajú sa do mnohých potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1401 kyselinami modifikované škroby
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1403 bielené škroby
E1204 pullulán
je to polysacharid bez chuti, nemá nežiadúce účinky, využíva sa najmä v kozmetike a farmácii
E1400 dextríny
sú to nízkomolekulárne polysacharidy, pridávajú sa do mnohých potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1401 kyselinami modifikované škroby
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1403 bielené škroby
používajú sa menej, nemajú nežiadúce účinky
E1404 oxidovaný škrob
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1405 enzymaticky modifikované škroby
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1410 monoškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1411 diškrobový glycerol
používa sa menej, nemá nežiadúce účinky
E1412 diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
E1413 fosfátový diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
E1414 acetylovaný diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších dávkach môže zapríčiniť tráviace problémy
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1423 acetylovaný škrobový glycerol
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1404 oxidovaný škrob
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1405 enzymaticky modifikované škroby
pridávajú sa do rôznych potravín, nemajú nežiadúce účinky
E1410 monoškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1411 diškrobový glycerol
používa sa menej, nemá nežiadúce účinky
E1412 diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
E1413 fosfátový diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
E1414 acetylovaný diškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky, vo vyšších množstvách môže odvádzať z tela vápnik
E1420 acetanhydridom acetylovaný škrob
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1421 acetylovaný škrob esterifikovaný vinylacetátom
E1422 acetylovaný diškrobadipát
E1423 acetylovaný škrobový glycerol
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1430 diškrobový glycerín
používa sa menej, nemá nežiadúce účinky
E1440 hydroxypropylovaný škrob
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1441 hydroxypropyldiškrobglycerín
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1442 hydroxypropyldiškrobfosfát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1443 hydroxypropyldiškrobglycerol
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1450 škrob oktenyljantaran sodný
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1451 acetylovaný oxydovaný škrob
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1501 benzylované uhľovodíky
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1502 bután-1,3-diol
používa sa v tabakovom priemysle, nemá nežiadúce účinky
E1504 etylacetát
pridáva sa do rôznych, najmä ovocných potravín, nemá nežiadúce účinky
E1505 trietylacetát
pridáva sa do rôznych potravín, nemá nežiadúce účinky
E1510 etylalkohol, etanol
pridáva sa do rôznych potravinárskych a farmaceutických výrobkov, pri rozumnom užívaní nemá nežiadúce účinky
E1516 monoacetát glycerolu
pridáva sa do rôznych potravín, v doporučenom dávkovaní nemá nežiadúce účinky
E1517 diacetát glycerolu
pridáva sa do rôznych potravín, v doporučenom dávkovaní nemá nežiadúce účinky
E1518 triacetát glycerolu
pridáva sa do rôznych potravín, v doporučenom dávkovaní nemá nežiadúce účinky
E1520 propylénglykol
pridáva sa do rôznych potravinárskych a farmaceutických výrobkov, pri zvýšenom dávkovaní spôsobuje celý rad zdravotných problémov a ochorení
E1521 polyetylénglykol
E1521 polyetylénglykol
pridáva sa do rôznych potravinárskych, kozmetických a farmaceutických výrobkov, pri zvýšenom dávkovaní spôsobuje celý rad zdravotných problémov a ochorení
E1525 hydroxyetylcelulóza
pridáva sa do rôznych potravín, v doporučenom dávkovaní nemá nežiadúce účinky